EğitimKurumlarındaHijyenŞartlarının Geliştirilmesi veSalgınHastalıklar
KapsamındaAlınacakÖnlemler
▶Bu kılavuz, pandemi sebebiyle oluşan yeni dönemde, eğitim kurumlarımızarehberlik edecek ve kurumların hijyen ve enfeksiyon hususlarında kurumsalsorumluluklarınıyerinegetirmelerikonusundaonlarayolgösterecektir.
▶ Eğitimhizmetlerininstandartkazanabilmesiiçin,ülkemizinkalitekontrol
alanındamarkakuruluşuolanTürkStandartlarıEnstitüsü(TSE)
ileişbirliğiyapılaraksürecinşeffafbirşekildeyönetilmesihedeflenmiştir.
▶ Kurumlarımızınhijyenşartlarınıngeliştirilmesiveenfeksiyonrisklerinekarşıtedbirlerin zamanında alınması için kılavuzda belirtilen hususlara harfiyenuyulmasıgerekmektedir.
▶ Belgealan eğitimkurumlarının kalitestandartlarınısürdürmeleriiçinkurumlar
takipsistemiaracılığıylaizlenmeyedevamedilecektir.
▶ (BakanlığımızMerkezİşyeriSağlıkGüvenlikBirimiveTürkStandartlarıEnstitüsü)
▶ Topluyaşamalanları,özellikleçocuksağlığıaçısındanokullar,
kreşlerveöğrenciyurtları,bununyanındatoplukullanılanspor
salonları,yüzmehavuzlarıvb.bulaşıcıhastalıklarınyayılımı bakımından yüksekriskesahipyerler olduğundanhijyenvesanitasyonunuygulamalarınınbugibiyaşamalanlarındayönetilmesigerekmektedir.
▶ Kılavuz,eğitimkurumlarındaesasolarak;«hijyenvesanitasyonkaynaklısalgın hastalıklara yönelik, öğrencileri, öğretmenleri, diğer çalışanlarıveilgilibütüntaraflarıkorumayavekorunmayayönelikhijyen uygulamalarını,bulaşınönlenmesinivekontroltavsiyelerini»içermektedir.
▶ Okullar,yurtlarvekreşlerde,hijyenvesanitasyonuygulamalarının sürdürülebilir kılındığısürece sağlıklıortamınoluşturulmasıvekorunması
mümkündür.
▶Birleşmiş Milletler , yetersiz temizlik yüzünden her yıl 1,5 milyon çocuğunhayatınıkaybettiğinitahminetmektedir.Bu,her20saniyede1,hersaatte171,her gün4.100 engellenebilirölüm anlamınagelmektedir.
SalgınTürleri
▶Sporadi: Bir enfeksiyon hastalığının değişik bölgelerde tektükolgularhalindegörülmesi(Kuduz)
▶Endemi: Bir enfeksiyon hastalığının belirli bir ülke ya dabölgedeiklimvecoğrafikoşullarabağlı olarakdevamlı
görülmesi(Sıtma,Şarkçıbanı)
▶Epidemi: Sporadik ya da endemik olarak bulunan birhastalığın, uygun koşullarda hızla yayılarak salgın biçiminedönüşmesi(Bağırsakhastalığı,Grip,Tifo)
▶Pandemi:Birenfeksiyonhastalığınınhızlayayılarakülkeya da kıtalar arasında salgın yapması (Kuş gribi, SARS,HIV/AIDS,COVID-19)
▶ SolunumYolu:Buyollagiriş,hastaveyataşıyıcılarladirekttemasveyaenfekte
damlacıklarınınsolunanhavayakarışmasısonucuoluşabilir. (kızamık,kızamıkçık,tüberküloz,
gripgibi.)
▶ SindirimYolu:Buyollabulaşbesinler,içecekler(su,sütvb.),
kontamineeller,tırnaklararacılığıileolur.(tifo,paratifo,kolera,basillidizanteri,şarbon,şaphastalığı,brusellagibi)
▶ Temas Yolu : Bazı enfeksiyon etkenleri de temas yolu ile bulaşır. (Uyuz, kuduz, Şarbon,lupus,mantargibi)
▶ Vektörler(Aracı)YoluylaBulaşma:Bazıenfeksiyonetkenleriaracılarvasıtasıylabulaşır.
(pireler,keneler,bitler,enjektörler,iğneler,cerrahialetler,serumgibi)
HijyenveSanitasyonkaynaklısalgınhastalıklarınbulaşınıönlemekiçinkontrol hiyerarjisi olarak kabul edilen bir dizi enfeksiyon önleme vekontrolişlemlerigerektirir.
▶ İdari kontroller:kurumsal düzeyde kullanılan (tüm ekipmanların,donanımların,materyallerinv.s.)enfeksiyonunönlenmesineyardımcıolmak ve enfeksiyonun bulaşmasını kontrol etmek ve sınırlamak içinuygulanır.
▶ Etkiliveyeterlihavalandırma: Enfeksiyonamaruzkalmariskini
azaltır.
▶İşveren/yöneticiler : Maruz kalmanın önlenemediği tehlikelere yönelikriski yeterince kontrol etmek için ilgili mevzuata bağlı yükümlülüklereuymakzorundaolmaklaberaberpersonelini,öğrencilerinive
ziyaretçilerinikorumalıdırlar.
▶ Çalışanlarvediğerkişilerdekuruluştarafındanbelirlenenkurallarauymak, kontrol önlemlerini tam ve doğru bir şekilde uygulamaklayükümlüdür.
▶ Kuruluş,salgınlarayönelik,tümfizikialanlarıveilgilitümtaraflarıkapsayan risk değerlendirmesi yapmalı ve yapılan bu riskdeğerlendirmesisonuçlarınagöreHijyen,EnfeksiyonÖnlemeve
KontroliçinEylemPlan(lar)ıhazırlamalıveuygulamalıdır.
▶ Kuruluş,Hijyen,EnfeksiyonÖnlemeveKontroliçinEylem
Planı(ları)kapsamındauygulayacağıkontrolönlemlerihiyerarşisini
oluşturmalıdır.
▶ Neileilgiliiletişimkuracağını,
▶ Nezamaniletişimkuracağını,
▶ Kiminleiletişimkuracağını,
▶ Nasıliletişimkuracağını,
▶ Kiminiletişimkuracağını.
İletişimplanlarıenazacililetişimnumaralarını,yöneticipersonelacildurumiletişimbilgilerinideiçerecekşekildebelirlenmelidir.
▶ Kuruluş;uygulamavesürekliliğinsağlanabilmesiiçinihtiyaçduyulan
kaynaklarıtespitveteminetmelidir.
▶ Kuruluş;etkilişekildeuygulamaveproseslerinişletilebilmesivekontrolüiçinsorumluolacakkişi/kişileribelirlemelivegörevlendirmelidir.
▶ Kuruluş;acildurumlarlabaşaçıkmakiçingörevdehazır,eğitilmişenaz
1kişibelirlenmesigerekmektedir.
▶ Kuruluştarafından;öğrencilerdensorumlukişilerinveyaebeveynlerinherhangi birsalgınhastalık şüphesidurumundaöğrenciyiokula
göndermeyerekyönetimebilgivermesisağlanmalıdır.
▶ Kuruluşiçerisinde;salgınhastalıkbelirtisigösterenpersonel/öğrencinin
sağlıkkuruluşuna sevkiileilgilibirmetot belirlenmesiveuygulanması
güvencealtınaalınmalıdır.
SEKÖ, bulaşıcı ajanların hem bilinen hem de bilinmeyen kaynaklardanbulaşmariskiniazaltmakiçingerekliolantemelenfeksiyonönlemevekontrolönlemleridir.
genellikle:
▶ Elhijyeniuygulamalarınınyaygınlaştırılması,
▶ Kuruluşiçindehijyenvesanitasyonkaynaklısalgınhastalık/lariçin
alınmıştedbirlereuygunhareketedilmesi,
▶ Fiziki mesafeninkoruması,
▶ UygunKKDlerinkullanılması,
▶ Solunumhijyeniöksürük/hapşırıkkurallarınauyulmasınıiçerir.
SEKÖ,bulaşıcıbirajanınçaprazbulaşmasınıönlemekiçintek başınayetersizolduğunda«BulaşBazlı Önlemler»(BBÖ)uygulanır.
Bu önlemler genel olarak hijyen ve sanitasyondan kaynaklı salgın hastalık şüpheedilmişveya tanıkonulmuşkişilerle temassırasındave sonrasındayapılacak
işlemlerdir:
▶ Kişininizoleedilmesininveizolekalmasınınsağlanması,
▶ Kişiyemüdahaledahil,kontaminemateryallerleişveişlem
yapılırkenuygunKKDkullanılması,
▶ Kontamine malzeme ve alanlar için uygun dezenfeksiyon işlemlerininyapılması,
▶ Elhijyeni sağlanması,
▶ Hastalık şüphesi ya da tanı almış kişinin bulunduğu ortamınhavalandırılmasınınveuygunşekildetemizlenmesininsağlanması.
Kuruluş;
▶ Öğrencilerden,
▶ Çalışanlardan,
▶ Ziyaretçilerdenveya
▶ Üçüncükişilerdenbirininsalgınhastalıkbelirtilerigösterdiğidurumlarda;
Hijyen,EnfeksiyonÖnlemeveKontroliçinEylemPlanınauygunhareket
etmelidir.Belirtigösterenkişinindiğerkişileriletemasınıenazaindirmeküzere
derhaleylemplanınauygunişlemleryapılmalıdır.
▶Yükleniciler,dışservis/hizmetsunucuları,ürünvehizmet tedarikçileri güvenli çalışma sistemlerinitakip etmelidir.
▶ Salgın hastalığın yayılmasını önlemeye yönelik,kuruluşun uygulamalarına ve ulusal otoritekurallarınauymaklayükümlüdür.
▶ Kuruluş, uyulması gereken kurallara dairtedarikçilerinibilgilendirmeliveuygulanmasınısağlamalıdır.
TEDBİRLER
▶ Elhijyeni,standartenfeksiyonkontrolönlemlerinin(SEKÖ) enkritikunsuru olup, kişisel enfeksiyon bulaşmasını önlemek için gereklidir.Tüm personel, öğrenci, veli, ziyaretçilere girişte ve mümkün olanuygunnoktalardaelyıkamaimkanısağlanmalıdır.Bununmümkün
olmadığınoktalardavealanlardaeller,%70alkolbazlıantiseptikmaddeiletemizlenmelidir.
▶ Tümpersonelveöğrencileriçinantiseptikdispenserleriçalışmaalanıiçinde en yakın noktaya konumlandırılmalı, bunun mümkün olmadığıdurumlardacepantiseptiklerikullanılmalıdır.Antiseptikmadde
kullanımtekniği,elleriarındırmakvevirüsüinaktiveetmekiçiniyibir
şekildeveyeterlibirsüre(20ile30saniyearasında)uygulanmalıdır.
Salgın hastalıkların bulaşmasını en aza indirmek için potansiyel önlemlereyöneliköğrenci,personel,ziyaretçilerveilgilikişiler,solunumhijyeniveöksürükadabıkonusundateşvikedilmelidir.Buteşvikgörünüryerlere
(giriş,asansörler,koridorgibisıkkullanılanalanlara)görsel/yazılıafişveposterolarakkonulmasışeklindeolabilir.
▶ Hapşırma, öksürme ve burun akıntısı silmek için mümkünse tekkullanımlıkmendilkullanılmalıvekullanılanmendilenyakınatıkkumbarasınaatılmalıdır.
▶ Kişileriçintercihenpedallı,sensörlüv.b.elletemasedilmedenaçılıpkapanabiliratıkkumbaralarıteminedilmelidir.
▶ Mendilkullanılmadanhapşırma,öksürmeyadakontamineeşyalarlatemas sağlandığında eller mutlaka el yıkama kurallarına göreyıkanmalıdır.
EĞİTİM
▶ Kuruluş; idareci, öğretmen, öğrenci ve diğer tüm personele salgınhastalıklarınbulaşmasınayönelikeğitimlerisağlamalıvekatılımkayıtlarınımuhafazaetmelidir.
▶ Kuruluş:Tüm personel ve öğrencilerin korunması için yaptıklarıfaaliyetlere, yaş ve eğitim düzeylerine uygun olarak gerçekleştirilecekeğitimlerinkonu,içerikveyöntemleribelirlenmelivegerçekleştirilmelidir.
▶ Gerçekleştirileneğitimlersonrasındaöğrencivepersoneldavranışları
izlenmeli,gerektiğindeeğitimlertekrarlanmalı,konuveiçerikleri
güncellenmelidir.
▶ Özellikleyemekhane/temizlikpersonelineyönelikgörevleriniyerine
getirmedenönceeğitimlerverilmelidir
▶ Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitime erişimlerini kolaylaştırmak,kapsayıcıbireğitimyaklaşımıiçinözeleğitimpolitikalarıbelirlenmelidir.
▶ StandartEnfeksiyon KontrolÖnlemleri(SEKÖ)
▶ BulaşBazlı Önlemler (BBÖ)
▶ Salgınhastalıklarınyayılımıhakkında
▶ KişiselHijyen
▶ ElHijyeni
▶ KKD’ninkullanılması;
1. Nezamankullanılacağı,
2. NasılKullanılacağı
3. Neden gerekliolduğu,
4. Nasıltakılacağıveçıkarılacağı,
5. Nasılimhaedileceğiniiçermelidir.
TemizlikPersonelininEğitimiAyrıca:
▶ Temizlik yapılmadan önce, yapılırken veyapıldıktansonradikkatedilmesigerekenhususlar,
▶ Kuruluşta kullanılan temizlik kimyasallarınıntehlikelerini,atıklarıntoplanmasıveimhasınıiçermelidir.
▶ Tümsosyalveortakkullanımalanlarıtemizvedüzenlitutulmalıdır.Alanlarsıkaralıklarlauygunşekildetemizlenmelivegerektiğindedezenfekteedilmelidir.
▶ Kuruluş, Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol için Eylem Planına uygunolarak, öğrenciler, personel ve diğer kişiler tarafından kullanılan umumituvaletlervediğerilgilialanlardahilolmaküzerefarklıalanlardaantiseptikmaddedispenserleribulundurulmalıdır.
▶ Sabun, dezenfektan/el antiseptiği sağlayan dispanserlerin,tek kullanımlıkkağıt mendil aparatlarının ve diğer benzer ekipmanların eksiksiz ve düzgünçalışmasını sağlamak için rutin kontroller yapılmalıdır. Arızalı ekipmanlar ivedilikleonarılmalıveya değiştirilmelidir.
▶ Merkezi havalandırma sistemlerinde içeriden alınan havanın tekrar dolaşımaverilmemesi, %100 dış havanın emilerek şartlandırılması yöntemi tercihedilmelidir.
▶ Ziyaretçikartlarıtemizlik/dezenfeksiyonplan/programlarıdoğrultusunda
dezenfekteedilmelidir.
▶ Vardiya değişimlerinde güvenlik personeli tarafından ortak kullanılantelsiz/telefongibimalzemelerin,teslimöncesiuygunşekildedezenfekteedilmesisağlanmalıdır.
▶ Güvenlik/danışmapersoneliiçingerekliKKD’lersağlanmalıvealkolbazlı
elantiseptiğibulundurulmalıdır.
▶ Ziyaretçiler, kuruluşça hazırlanmış olan tedbirler/uygulanan kurallarkonusundabilgilendirilmelivebu kurallarauyacağınadairziyaretçidentaahhütalınmalıdır.
▶ Kuruluşahertürlükontrolsüzgirişengellenmelidir.
▶ Temizlik/dezenfeksiyonplan/programlarınauygunolaraktemizlenmesivedezenfekteedilmesisağlanmalıdır.
▶ Havalandırmasistemleridışarıdantazehavaalacakşekilde
ayarlanmalıdır.
▶ Havalandırmasistemifiltrelerininperiyodikkontrolüyapılmalı,temizhavadebisiartırılmalıdır.
▶ Ortakkullanılanekipmanvedolaplardüzenliolarakdezenfekte
edilmelidir.
▶ Dersliklerdekipanolara,ekranlaraveortakalanlara,hijyenvesanitasyon bilincini ve farkındalığını artırmaya yönelik afişler,posterlerasılmalıdır.
▶ Elletemasetmedenaçılabilir-kapanabilirpedallı,sensörlü,vb.atıkkumbaralarıbulundurulmalıdır.
▶ Kapılar ve kapı kolları dahil tüm yüzeyler uygun deterjan/dezenfektan ile sıkaralıklarlatemizlenmelidir.
▶ Banyo,klozetve tuvaletlerhergünenazbirkez1/10oranındasulandırılmış
sodyumhipokloritiledezenfekteedilmelidir.
▶ Mümkünse her tuvalet/lavabo girişinde (ideal olarak hem iç, hem de dışkısma),elantisepticihazlarıbulunmalıdır.
▶ Öğrencilere ve personele her seferinde en az 20 saniye boyunca sabun vesuyla ellerini yıkamalarını hatırlatmak için afiş/poster/uyarı levhasıkonulmalıdır.
▶ Varsaelkurutucucihazlarınınkullanılmamasıiçingerekliönlemlerinalınmasısağlanmalıdır
▶ Tuvaletlerinhavalandırmasisteminintemizhavasirkülasyonuyeterliveuygun
olmalıdır.
Not:Kuruluşuntümbölümleriiçinneleryapılacağınadairayrıntılarkılavuzda mevcuttur.
Temizlik
▶ Kuruluştasalgınhastalıkvakalarıtespitedilmemişolsabilehijyenvesanitasyonmutlaksurettesağlanmalıdır.
▶ Genel önleyici tedbirler açısından salgın hastalık vakalarının olmasıdurumunda ortak alanlarda (tuvaletler, salonlar, koridorlar, asansörler, açıkalanlar vb.) temizlik ve dezenfeksiyon önlemlerinin uygulanmasına özel dikkatgösterilmelidir.
▶ Merdiven tırabzanları, kapı kulpları, asansör düğmeleri, korkuluklar,anahtarlar, kapı kolları vb. gibi sık sık dokunulan yüzeyler daha sık ve dahaözenlitemizlenmelidir.Temizlikpersonelinebukonudatalimatverilmelidir.
▶ Kuruluştatemizlikvesanitasyonteçhizatlarıdadahilbütünalanlarınhijyenikkoşullarda bulundurulduğunu teminat altına almak için temizleme vesanitasyon programları oluşturulmalıdır. Programlar, sürekli uygunluk veetkinlikiçinizlenmelidir
▶ Not 1
Temizlikvesanitasyonayönelikkullanılanbiyosidalvediğer
ilgili ürünleri kullananların, bunları doğru bir şekilde kullanması vebunlarıninsanları,hayvanlarıyadaçevreyitehditetmesimuhtemeldurumlarakarşıhertürlütedbirialmasızorunludur.
▶ Not2
Temizlikvesanitasyonayönelikkullanılanbiyosidalvediğerilgili
ürünleringüvenlikbilgiformunda(MSDS)yeralantalimatlara,kuruluş
koşullarındaöğrencivepersonelinkorunmasınayönelikbilgilere,
kullanıcılarbakımındanetiketlervediğertümilgiliürünbilgilerinevebiyosidal ürünlerin kullanımı ile ilgili yürürlükteki tüm hükümlereuyularakdoğrukullanımısağlanmalıdır.
▶ Kuruluşta Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve KontroliçinEylemPlan(lar)ıçerçevesindegereken iş sağlığı ve güvenliği donanımlarıbulundurulmalı ve çalışanların kullanımınasunulmalıdır.
▶ Tüm personelin kullanılacak KKD’nin doğrukullanımıkonusundaeğitilmesivefarkındalığınartırılmasısağlanmalıdır.
Solunumyoluilebulaşansalgınhastalıklariçin;
▶ İlgilistandartlara/kriterlereuygun(TS EN14683,TSEN149veyaTSEK 599)
olmalıdır.
▶ Kullanımiçingerekliolanakadartemiz/kurubiralandakirlenmesiönlenmiş
şekilde(sonkullanmatarihlerineuygun)muhafazaedilmelidir.
▶ Ulusal/uluslararasısağlıkotoritelerinintavsiyelerineuygunmaskekullanılmalıdır.
▶ Burnuveağzıiyibirşekildekapatmalıdır.
▶ Kullanımsırasındaveyakullanımdansonrakullanıcınınboynunasarkmamalıdır.
▶ Birkeztakıldıktansonraönyüzünedokunulmamalıdır.
▶ Solunumzorlaşırsa, maskehasargörürveyabozulursamaskebertarafedilmelivedeğiştirilmelidir.
▶ Islanan,nemlenen,kirlenenmaskeyenisiiledeğiştirilmelidir.
▶ Masketakılırkenveçıkarıldıktansonraelhijyeniyapılmalıdır.
▶Kuruluş, uygun ve gerekli olduğu durumlarda personelinve öğrencilerin,kuruluşa varışta formalarını/giysilerinideğiştirebileceğisoyunmaodaları/alanlarısağlamalıdır.
▶Giysiveformalarpersoneleözgüolmalıdır.
▶Özellikgerektirenişlervealanlariçin(yemekhanegibi)
işeuygunkıyafetlergiyilmelidir.
▶İşeuygunkıyafetlermümkünmertebeilgilialandışındagiyilmemeliveilgilialanındışınaçıkartılmamalıdır.
▶ Eldivenlerin, özel alanlar ve işlemler dışındakullanılmasıönerilmez.
▶ Hasta veya salgın hastalık şüphelisi kişilerintaşınması veya temas edilmesi durumundakullanılmalıdır.
GözKoruyucu/YüzKoruyucuSiperlik
İletişim sağlamaya yönelik personelin,solunum yolu ile bulaşıcı hastalık sözkonusu olduğu durumlarda (danışma,güvenlikvb.)uygunmaskeilebirlikte